вівторок, лютого 14, 2023


ЧОМУ ВИНИКАЄ ПОЛЯРНЕ СЯЙВО 

Одним із найвидовищніших явищ, які можна спостерігати на Землі є полярне сяйво. Світлини, на яких зображено це явище не можуть передати всю його красу. Але чому виникає полярне сяйво і яка природа цього явища?



Як вважають учені, в результаті обертання Землі глибоко в надрах нашої планети відбувається рух магми. Вона складається головним чином з оксидів кремнію, заліза, алюмінію, магнію, кальцію і легких компонентів. В результаті руху розплавлених металів утворюється електричний струм, який, у свою чергу, утворює магнітні поля.
Магнітне поле Землі можна назвати своєрідним щитом, воно сягає далеко за її межі нашої планети і захищає все живе від радіаційного випромінювання, яке виникає в процесі “горіння” на Сонці. Воно поглинає її і відштовхує його.

При взаємодії магнітного поля Землі і сонячного випромінювання виникає видимий ефект, який ми і називаємо полярним сяйвом. Цей ефект посилюється, коли підвищується сонячна активність.
 Атоми газів, які входять до атмосфери в зонах, над геомагнітними полюсами, збуджуються і починають випромінювати видиме світло різних кольорів. Кольори виникають внаслідок дії сонячної енергії, яка збуджує атоми кисню й азоту і вони починають випромінювати видиме світло в червоному, зеленому і фіолетовому спектрах. Більшість полярних сяйв зеленого кольору, в деяких місцях червоного і фіолетового. На півночі ці сяйва називають північними полярними сяйвами, а на півдні — південними полярними сяйвами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.